Porodična destilerija Stevanović nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje voćnih rakija koja je duga skoro jedan vek. Proizvodnja rakije od voća i grožđa ranije se odvijala na tradicionalni način u bakarnim kazanima, najpre u zidanim kazanima manjih zapremina. Tokom vremena proizvodnja rakije se iz godine u godinu usavršavala primenom novijih klasičnih kazana većih kapaciteta. Destilerija Stevanović proizvodnju voćnih destilata vrši u zasebnom objektu koji je namenjen za smeštaj voća, fermentaciju i destilaciju. Za proizvodnju rakija koristi se voće u punoj tehnološkoj zrelosti ubrano u voćnjacima smederevskog kraja. Proizvodnja destilata je dvostruka na bakarnom kazanu zapremine 250 litara koji ispunjava sve neophodne tehnološke karakteristike za dobijanje kvalitetnih destilata.
Berba voća je veoma bitna faza u postupku proizvodnje voćnih rakija. Voće koje se prerađuje u našoj destileriji isključivo se skuplja, odnosno bere, ručno kako bi se odstranili plodovi koji nisu pogodni za preradu u destilat. Ubrano koštičavo voće se odmah mulja i odstranjuju se koštice kako bi se fermentacija odvijala bez prisustva koštica. Jabučasto voće se, nakon berbe, skladišti u prostoriji za odležavanje gde provede oko dve nedelje. Tokom odležavanja voće nakupi maksimalnu količinu šećera, a aroma voća dolazi do punog izražaja. Jabučastom voću se, pre muljanja, odstranjuju peteljke i seme kako bi postigli što bolji kvalitet destilata.
Za dobijanje kvalitetne rakije veoma je bitna pravovremena i dobra destilacija. U našoj destileriji toj fazi prerade se poklanja velika pažnja tako da se sva količina kljuka preradi odmah nakon završene fermentacije. Dobijen mek destilat se ponovo destiliše uz pažljivo odvajanje prvenca i patoke iz srednje frakcije radi dobijanja što kvalitetnijeg destilata.
Destilati dobijeni dvostrukom destilacijom nisu odmah pogodni za piće. Sveži tj. „sirovi“ destilati su na mirisu oštri, a na ukusu grubi i paleći. Zbog toga je potrebno određeno odležavanje (sazrevanje) destilata u drvenim, staklenim ili inoks sudovima. Nakon višegodišnjeg odležavanja destilati postaju na ukusu harmonični, pitki i mekši sa izraženim
bukeom.
Destilerija Stevanović proizvedene destilate skladišti u objektu u kome godišnje temperature variraju 15-20 °С, a relativna vlažnost vazduha 70-80%. Za višegodišnje odležavanje destilata šljive i vinskog destilata koriste se drvena burad proizvedena od hrasta kitnjaka, a za ostale destilate koriste se inoks posude namenjene za odležavanje destilata.
Rakija je proizvedena od zrelih plodova šljive sorte Čačanska rodna, dvostrukim destilacijom, po receptu koji se generacijama prenosio i usavršavao uz višegodišnje odležavanje najboljih destilata u hrastovim buradima. Rakija „Naša KRUNA“ pleni sortnim mirisom i ukusom, punoćom i specifičnim tonovima stečenim tokom odležavanja u plemenitoj hrastovini.
Kajsijevača „Naša KRUNA“ je proizvedena od odabranih i zrelih plodova kajsije bez koštica ubranih u smederevskom kraju, dvostrukom destilacijom, po receptu koji se generacijama prenosio i usavršavao. Kajsijevača pleni mirisom i ukusom sva naša čula i garantuje istinsko zadovoljstvo ljubiteljima ovog tradicionalnog pića. Služiti rashlađeno na 14 °C.
Vilijamovka „Naša KRUNA“ je proizvedena od zrelih plodova kruške vilijamovke ubrane u smederevskom kraju, dvostrukom destilacijom, po receptu koji se generacijama prenosio i usavršavao. Rakija pleni sortnim mirisom i ukusom sva naša čula i garantuje istinsko zadovoljstvo ljubiteljima ovog tradicionalnog pića. Služiti rashlađeno na 14 °C.
Dunjevača „Naša KRUNA“ je proizvedena od odabranih plodova leskovačke dunje ubrane u smederevskom kraju, dvostrukom destilacijom, po receptu koji se generacijama prenosio i usavršavao. Rakija čarobnog mirisa, prodornog ukusa pleni svojom voćnom svežinom. Najbolje je služiti rashlađenu na 14 °C.
Jabukovača „Naša KRUNA“ je proizvedena od odabranih i zrelih plodova više sorti jabuka ubranih u smederevskom kraju, dvostrukom destilacijom, uz višegodišnje odležavanje najboljih destilata u hrastovim buradima. Rakija pleni sortnim mirisom i ukusom, punoćom i specifičnim tonovima. Najbolje je služiti rashlađenu na 14 °C.