nasa kruna destilerija stevanovic mapa

PO TRADICIONALNOM RECEPTU

Porodična destilerija Stevanović nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje voćnih rakija koja je duga skoro jedan vek. Proizvodnja rakije od voća i grožđa ranije se odvijala na tradicionalni način u bakarnim kazanima, najpre u zidanim kazanima manjih zapremina. Tokom vremena proizvodnja rakije se iz godine u godinu usavršavala primenom novijih klasičnih kazana većih kapaciteta. Destilerija Stevanović proizvodnju voćnih destilata vrši u zasebnom objektu koji je namenjen za smeštaj voća, fermentaciju i destilaciju. Za proizvodnju rakija koristi se voće u punoj tehnološkoj zrelosti ubrano u voćnjacima smederevskog kraja. Proizvodnja destilata je dvostruka na bakarnom kazanu zapremine 250 litara koji ispunjava sve neophodne tehnološke karakteristike za dobijanje kvalitetnih destilata.

Berba voća

Berba voća je veoma bitna faza u postupku proizvodnje voćnih rakija. Voće koje se prerađuje u našoj destileriji isključivo se skuplja, odnosno bere, ručno kako bi se odstranili plodovi koji nisu pogodni za preradu u destilat. Ubrano koštičavo voće se odmah mulja i odstranjuju se koštice kako bi se fermentacija odvijala bez prisustva koštica. Jabučasto voće se, nakon berbe, skladišti u prostoriji za odležavanje gde provede oko dve nedelje. Tokom odležavanja voće nakupi maksimalnu količinu šećera, a aroma voća dolazi do punog izražaja. Jabučastom voću se, pre muljanja, odstranjuju peteljke i seme kako bi postigli što bolji kvalitet destilata.

nasa kruna destilerija stevanovic berba voca
nasa kruna destilerija stevanovic pecenje rakije

Destilacija

Za dobijanje kvalitetne rakije veoma je bitna pravovremena i dobra destilacija. U našoj destileriji toj fazi prerade se poklanja velika pažnja tako da se sva količina kljuka preradi odmah nakon završene fermentacije. Dobijen mek destilat se ponovo destiliše uz pažljivo odvajanje prvenca i patoke iz srednje frakcije radi dobijanja što kvalitetnijeg destilata.

Odležavanje destilata

Destilati dobijeni dvostrukom destilacijom nisu odmah pogodni za piće. Sveži tj. „sirovi“ destilati su na mirisu oštri, a na ukusu grubi i paleći. Zbog toga je potrebno određeno odležavanje (sazrevanje) destilata u drvenim, staklenim ili inoks sudovima. Nakon višegodišnjeg odležavanja destilati postaju na ukusu harmonični, pitki i mekši sa izraženim bukeom.
Destilerija Stevanović proizvedene destilate skladišti u objektu u kome godišnje temperature variraju 15-20 °С, a relativna vlažnost vazduha 70-80%. Za višegodišnje odležavanje destilata šljive i vinskog destilata koriste se drvena burad proizvedena od hrasta kitnjaka, a za ostale destilate koriste se inoks posude namenjene za odležavanje destilata.

nasa kruna destilerija stevanovic burad

NAŠI PROIZVODI

rakija nasa kruna destilerija stevanovic sljiva

Šljivovica

Neto: 0,7 lit. Alk: 42,0% vol.

Rakija je proizvedena od zrelih plodova šljive sorte Čačanska rodna, dvostrukim destilacijom, po receptu koji se generacijama prenosio i usavršavao uz višegodišnje odležavanje najboljih destilata u hrastovim buradima. Rakija „Naša KRUNA“ pleni sortnim mirisom i ukusom, punoćom i specifičnim tonovima stečenim tokom odležavanja u plemenitoj hrastovini.

Kajsijevača

Neto: 0,7 lit. Alk: 40,0% vol.

Kajsijevača „Naša KRUNA“ je proizvedena od odabranih i zrelih plodova kajsije bez koštica ubranih u smederevskom kraju, dvostrukom destilacijom, po receptu koji se generacijama prenosio i usavršavao. Kajsijevača pleni mirisom i ukusom sva naša čula i garantuje istinsko zadovoljstvo ljubiteljima ovog tradicionalnog pića. Služiti rashlađeno na 14 °C.

rakija nasa kruna destilerija stevanovic kajsija
rakija nasa kruna destilerija stevanovic kruska

Vilijamovka

Neto: 0,7 lit. Alk: 40,0% vol.

Vilijamovka „Naša KRUNA“ je proizvedena od zrelih plodova kruške vilijamovke ubrane u smederevskom kraju, dvostrukom destilacijom, po receptu koji se generacijama prenosio i usavršavao. Rakija pleni sortnim mirisom i ukusom sva naša čula i garantuje istinsko zadovoljstvo ljubiteljima ovog tradicionalnog pića. Služiti rashlađeno na 14 °C.

Dunjevača

Neto: 0,7 lit. Alk: 40,0% vol.

Dunjevača „Naša KRUNA“ je proizvedena od odabranih plodova leskovačke dunje ubrane u smederevskom kraju, dvostrukom destilacijom, po receptu koji se generacijama prenosio i usavršavao. Rakija čarobnog mirisa, prodornog ukusa pleni svojom voćnom svežinom. Najbolje je služiti rashlađenu na 14 °C.

rakija nasa kruna destilerija stevanovic dunja
rakija nasa kruna destilerija stevanovic jabuka

Jabukovača

Neto: 0,7 lit. Alk: 40,0% vol.

Jabukovača „Naša KRUNA“ je proizvedena od odabranih i zrelih plodova više sorti jabuka ubranih u smederevskom kraju, dvostrukom destilacijom, uz višegodišnje odležavanje najboljih destilata u hrastovim buradima. Rakija pleni sortnim mirisom i ukusom, punoćom i specifičnim tonovima. Najbolje je služiti rashlađenu na 14 °C.


ŠLJIVOVICA 0,7 l
rakija nasa kruna destilerija stevanovic sljivovica sljiva
2160,00 dinara

KAJSIJEVAČA 0,7 l
rakija nasa kruna destilerija stevanovic kajsijevaca kajsija
2280,00 dinara

VILIJAMOVKA 0,7 l
rakija nasa kruna destilerija stevanovic viljamovka kruska
2280,00 dinara

DUNJEVAČA 0,7 l
rakija nasa kruna destilerija stevanovic dunjevaca dunja
2810,00 dinara

JABUKOVAČA 0,7 l
nasa kruna destilerija stevanovic jabukovaca jabuka
1750,00 dinara

Napomena:

Fizička lica proizvode destilerije mogu da kupe u prodavnici JP Smederevska tvrđava koja se nalazi u ulici Karađorđeva 9 u Smederevu.

POVERENJE SU NAM UKAZALI

heritage

Hotel Heritage

Beograd
hotel dragovic

Hotel Dragović

Smederevo
picerija inkognito

Inkognito

Smederevo
zlatna kruna

Zlatna kruna

Smederevo
vincea

Restoran Vinceia

Smederevo
vila barovic zlatibor

Vila Barović

Zlatibor
vibe smederevo

Vibe Caffe

Smederevo
ЋИР
EN